owoce i warzywa w torbie papierowejProfilaktyka chorób cywilizacyjnych

W ostatnich latach nastąpiło istotne zwiększenie ilości chorych na tzw. choroby cywilizacyjne, w których podstawą leczenia jest dietoterapia. Opracowanie odpowiednich, indywidualnych zaleceń żywieniowych pomaga w leczeniu otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, chorób układu krążenia, tarczycy.

Wsparcie par w staraniu się o dziecko

Problemy z płodnością uznawane są przez WHO za chorobę cywilizacyjną. Jednym z głównych czynników problemu z płodnością jest dieta i styl życia. Dlatego bardzo ważne jest kompleksowe wsparcie dietetyczne zarówno kobiet jak i mężczyzn w osiągnięciu wymarzonego celu.

Patologia ciąży

Współpraca z kobietami w ciąży, borykającymi się z cukrzyca ciążową, nadciśnieniem tętniczym ciążowym, cholestazą ciążową oraz innymi jednostki chorobowymi, gdzie podstawą leczenia jest indywidualnie opracowana zbilansowana dieta. Prowadzenie edukacji żywieniowej pozwalającej przybliżyć pojęcie „programowania metabolicznego” i istotnego wpływu sposobu żywienia matki na zdrowie i rozwój dziecka w przyszłości.

Wspomaganie procesu laktacji

Opracowywanie zaleceń żywieniowych oraz przygotowywanie materiałów edukacyjnych i spotkań mających na celu wspomaganie młodej mamy w trakcie połogu oraz karmienia piersią.

Otyłość dziecięca

Współpraca z dzieckiem oraz całą rodziną nad zmianą nawyków żywieniowych – oparta gównie na połączeniu oddziaływania psychologii i dietetyki. Opracowanie zaleceń dietetycznych w oparciu o dietę redukcyjną oraz zwiększoną aktywność fizyczną, pozwalających zmniejszyć masę ciała oraz polepszyć samoocenę dziecka.

Zaburzenia odżywiania u dzieci i młodzieży

Pojawianie się zaburzeń odżywiania jak anoreksja, bulimia, ortoreksja, pregoreksja czy bigoreksja wymaga holistycznego podejścia wielu specjalistów, w tym dietetyka. Kompleksowa, regularna współpraca oparta w dużej mierze na edukacji żywieniowej pozwala osiągnąć miarodajne efekty i zmienić nastawienie pacjenta do posiłków.

Alergie i nietolerancje pokarmowe

Opracowywanie indywidualnych zaleceń żywieniowych oraz podstaw diety eliminacyjnej, dzięki którym pacjent będzie mógł korzystać z uroków różnorodnego jedzenia bez dokuczliwych ograniczeń.